سيستمهاي اعلام و اطفاء حريق اتوماتيک
اين سيستم از اجزايي تشکيل شده که بصورت اتوماتيک احتمال وجود اتشسوزي و يا اتشسوزي را اطلاع داده که باعث فعال شدن کل سيستم اعلام حريق ميشود و سيستم مرکزي ميتواند با استفاده از سيگنالهاي دريافتي محل دقيق اتشسوزي را تعيين کند. براي بالابردن سرعت عمل از کليدهاي دستي نيز در کنار حسکنندههاي اتوماتيک نيز استفاده ميکنند.

سيستم اطفاء حريق اتوماتيک نيز براي محلهايي که افرادي در کليه ساعات شبانهروزي در ان حضور دارند مناسب است. ليکن در صورتيکه محل خالي از افراد باشد و يا اينکه براي مدتي از ساعات شبانه روز بدون اينکه افرادي در انجا باشند بماند (همانند کارخانجاتي که شبها تعطيل هستند) اطفاء حريق حتي اگر وقوع ان توسط يک سيستم اعلام اتوماتيک به اگاهي مراکز اتشنشاني و يا نگهبان محل رسانده شود با تاخير صورت خواهد گرفت و بنابراين در مکانهايي که رشد اتش سريع است و يا احتراق به انفجار منجر ميگردد ضروريست از سيستمهاي اطفاء اتوماتيک استفاده ميشود. اين سيستمها که متناسب مواد موجود در محل تحت حفاظت ، انواع مختلفي را شامل ميگردند معمولا از مراکز اعلام حريق فرمان ميگيرند و بنابراين تابع عملکرد سيستم اعلام حريق هستند هر چند که ممکن است قابليت فرمانپذيري بصورت دستي را نيز داشته باشند.
سيستم هاي اطفاء حريق اتوماتيک عبارتند از :
1. سيستم اطفاء ابپاش
2. سيستم اطفاء با گاز هالوژن
3. سيستم اطفاء با گاز
4. سيستم اطفاء با کف خشک
انواع دتکتورهاي اعلام حريق
دتکتورها برحسب نحوة ساخت و عملکردشان تقسيمات متفاوتي دارند که در زير اورده ميشود.
دتکتورهاي حرارتي
در اتشسوزي هواي گرم و محصولات حريق به علت سبکي به طرف بالا و هواي سرد جايگزين انها ميشود حال اگر از سنسوري بر سر اين جريان همرفتي (جابجائي) که در برابر حرارت ، تغييرات را نشان دهد استفاده شود ميتوان به وجود اتش پي برد. اين نوع دتکتورها نيز به شرح زير تقسيمبندي ميشوند.
1.دتکتور حرارتي (حساس به افزايش دما) : در اين دتکتور بالا رفتن سريع درجه حرارت محيط سنسور دتکتور احساس و اعلام حريق ميکند همچنين با افزايش دما تا دماي تنظيم شده نيز عمل ميکند.
2.دتکتور حرارتي با دماي ثابت : در اين نوع دتکتور حرارت محيط بايستي به اندازة حرارت تنظيمي دتکتور برسد تا سيستم اعلام حريق کند و معمولا بين دماي 60 درجه سانتيگراد تا 90 درجه سانتيگراد عمل ميکند موارد کاربرد ان در اشپزخانه و موتورخانهها ميباشد.
3.دتکتور حرارتي مرکب : اين نوع دتکتور عملکردي مرکب از دو نوع قبلي دارد.
دتکتورهاي دودي
اين نوع دتکتور کلا به دود حساس بوده و در برابر برخورد دود به سنسور انها واکنش نشان ميدهند و به گروههاي زير تقسيم ميشوند :
دتکتور دودي يونيزاسيون : اساس کار سنسور اين نوع دتکتور بر مواد راديواکتيويته ميباشد به اين معني که يک عنصر راديو اکتيو که قادر به يونيزه کردن هواي اطراف خود ميباشد در داخل يک محفظه دتکتور فوق قرار گرفته است ، در حالت عادي هوا بوسيلة عنصر فوق يونيزه شده و يونهاي مثبت و منفي توليد ميگردند که اين يونها جذب اند و کاتد دتکتور ميشوند در صورت وجود دود در محفظه و اختلال در يونيزه شدن محيط ، يونها توسط اند و کاتد جذب ميشوند و بدين وسيله سيستم اعلام حريق ميکند. اين نوع دتکتورها براي حريقهايي بکار ميروند که داراي دود رقيق شده ميباشند. البته بدلايل مشکلات و عوارض موارد راديواکتيو اين نوع دتکتور در حال منسوخ شدن است.
دتکتورهاي نوري – دودي (فتوالکتريک) : در اين دتکتور سنسور انها براساس شکست نور طراحي شده است به اين معني که يک LED مادون قرمز که دائما در حال تابش است و در نقطة ديگر اين محفظه يک فتوسل قرار گرفته است. در اثر دود ايجاد شده نور حاصل از LED شکسته و به فتوسل برخورد ميکند فتوسل براثر تابش نور ، ميزان مقاومتش تغيير ميکند و دتکتور اعلام حريق ميکند اين نوع دتکتورها جهت حريقهايي بکار ميرود که داراي دود غليظ باشند.
دتکتورهاي دودي – خطي : اساس عملکرد اين دستگاهها بر يک فرستندة نور و يک گيرندة نور طرح ريزي شده است. به اين معني که در يک بخش از مکان فرستنده نور را قرار ميدهند که دائما در حال تابش نور ميباشد و در طرف ديگر يک گيرنده نور قرار دارد ، تا موقعي که اين جريان گيرندگي نور ادامه دارد سيستم در حالت خاموش است و به محض اينکه دود باعث کم شدن تابش شود سيستم اعلام حريق مينمايد اين دتکتورها داراي قدرت پوشش بالا بوده و از دتکتورهاي بسيار مطلوب ميباشند.
تگها: Earthing اتصال الكتريكي الکتریسیته تاسیسات خازن زمين زمين كردن صنعت برق فاز